Arctictis binturongbinturong

Avtor Molly Schleif

Geografsko območje

Binturongi najdemo v jugovzhodni Aziji, zlasti v Bangladešu, Butanu, Kambodži, Kitajski, Indiji, Laosu, Maleziji, Nepalu, Filipinih, Tajskem in Vietnamu. Redkeje jih najdemo tudi na indonezijskih otokih Java, Sumatra, Nias, Raiu in Bangka.(Carnivore Preservation Trust, 2009; Cosson, et al., 2007; Zoo San Diego, 2012; Wemmer in Murtaugh, 1981; Widmann, et al., 2008)

  • Biogeografske regije
  • Orientalski
    • domač

Habitat

Binturongi so predvsem drevesni in živijo v krošnjah visokih, gostih tropskih gozdov. V Laosu naseljujejo obsežne zimzelene gozdove, na Filipinih pa v primarnih in sekundarnih nižinskih gozdovih s travniki (Widmann et al., 2008). Večino časa preživijo v plezanju po drevesih in celo spijo na vejah (San Diego Zoo, 2012).(Carnivore Preservation Trust, 2009; Grassman Jr., et al., 2005; Zoo San Diego, 2012; Widmann, et al., 2008)



  • Habitatne regije
  • tropsko
  • zemeljski
  • Kopenski biomi
  • gozd
  • deževni gozd

Fizični opis

Binturonga so največje vrste na območju Družina Eupleridae , ki tehtajo od 9 do 20 kg (Cosson in sod., 2007). Njihova dolžina telesa je 61 do 96 cm s skoraj enako dolžino repa od 56 do 89 cm (Nowak, 1999). Samice so za 20% večje od moških (živalski vrt v San Diegu, 2012). Dolgo, grobo, črno krzno pokriva njihova telesa in ima včasih sive konice. Njihovi obrazi imajo nekoliko svetlejše krzno in bele brke. Dolgi ušesni šopi štrlijo iz majhnih zaobljenih ušes. Njihove oči so majhne in rdeče rjave. Binturongi so ena od dveh mesojedih vrst, ki imata prijeten rep. Njihova tretja in četrta številka sta sintaktilični (Wemmer in Murtaugh, 1981).(Carnivore Preservation Trust, 2009; Cosson, et al., 2007; Nowak, 1999; San Diego Zoo, 2012; Wemmer in Murtaugh, 1981)



  • Druge fizične lastnosti
  • endotermni
  • homoiotermična
  • dvostranska simetrija
  • Spolni dimorfizem
  • samica večja
  • Masa dosega
    9 do 20 kg
    19,82 do 44,05 lb
  • Dolžina dosega
    60 do 96 cm
    23,62 do 37,80 in
  • Povprečna hitrost bazalne presnove
    12.747 vatov
    Starost

Razmnoževanje

O parjenjih sistemih binturangov je bilo opravljenih malo raziskav. Michael Zwirn je leta 2011 poročal, da je oče parjenega para po rojstvu ostal z materjo in mladim, zato je najverjetnejši monogamni sistem. Vendar moški ne ostane vedno in samici pomaga vzgajati mlade. Skupine binturongov običajno vključujejo samo mater z nezrelimi samicami (Grassman Jr. et al., 2005). Binturongi so na splošno osamljeni, razen če so samice v estrusu, v tem primeru pokličejo, da privabijo moške (Wemmer in Murtaugh, 1981). Samci pogosto delujejo obrambno do samic, razen če so v estrusu.(Grassman Jr., et al., 2005; Wemmer in Murtaugh, 1981; Zwirn, 2011)


vzhodno območje lisičje veverice

  • Sistem parjenja
  • monogamna

Zdi se, da reproduktivne sezone za binturonge ni, ker se parijo skozi vse leto. Vendar pa se število rojstev povečuje od januarja do marca, kar je lahko posledica zapoznele implantacije (Wemmer in Murtaugh, 1981). Gestacija traja 91 dni in tipična velikost legla je 2, lahko pa tudi do 6 (Carnivore Preservation Trust, 2009). Samice dosežejo spolno zrelost pri približno 30 mesecih, moški pa pri približno 28 mesecih (Wemmer in Murtaugh, 1981).(Carnivore Preservation Trust, 2009; Živalski vrt San Diego, 2012; Wemmer in Murtaugh, 1981)



  • Ključne reproduktivne lastnosti
  • iteroparen
  • celoletna reja
  • gonohorski / gonohoristični / dvodomni (spoli ločeni)
  • spolno
  • oploditev
  • živoroden
  • zapoznela implantacija
  • emparalna diapavza
  • Vzrejni interval
    Binturongi se običajno razmnožujejo dvakrat na leto.
  • Vzrejna sezona
    Binturongi se gojijo skozi vse leto.
  • Število potomcev
    1 do 6
  • Povprečno število potomcev
    2.
  • Povprečno število potomcev
    2.
    Starost
  • Obdobje nosečnosti
    90 do 92 dni
  • Razpon starosti odstavitve
    6 do 8 tednov
  • Povprečna starost v spolni ali reproduktivni zrelosti (ženske)
    30,0 mesecev
  • Povprečna starost v spolni ali reproduktivni zrelosti (ženske)
    Spol: ženska
    925 dni
    Starost
  • Povprečna starost v spolni ali reproduktivni zrelosti (moški)
    27,7 mesecev
  • Povprečna starost v spolni ali reproduktivni zrelosti (moški)
    Spol: moški
    840 dni
    Starost

Binturongi se rodijo v naravi s povprečno težo 142 g in zapečatenih oči (San Diego Zoo, 2012). Mladi so prvih nekaj dni skriti v materinem krznu in se odstavijo približno 6 do 8 tednov (živalski vrt v San Diegu, 2012). Moški ne zagotavljajo vedno starševske oskrbe, včasih pa jo nudijo, dokler mladi niso samostojni. Samice bodo vedno oskrbovale, dokler mladi niso samostojni in včasih še naprej živijo v skupini s potomci, tudi ko so neodvisni (Grassman Jr. et al., 2005).(Grassman Jr., et al., 2005; Živalski vrt San Diego, 2012; Zwirn, 2011)

  • Starševske naložbe
  • altricialna
  • moška starševska skrb
  • starševska skrb
  • pred odstavitvijo
    • zagotavljanje rezervacij
      • moški
      • samica
    • zaščito
      • moški
      • samica
  • pred osamosvojitvijo
    • zagotavljanje rezervacij
      • moški
      • samica
    • zaščito
      • moški
      • samica
  • poosamosvojitveno druženje s starši

Življenjska doba / dolgoživost

Binturongi lahko živijo do 18 let v naravi in ​​lahko živijo več kot 25 let v ujetništvu.(Carey in Judge, 2000; Nowak, 1999; Živalski vrt v San Diegu, 2012)

Vedenje

Binturongi so večinoma osamljeni in se nagibajo k izogibanju, vendar niso izključno teritorialni. Večino svojega časa porabijo za plezanje, imajo pa tudi visoko raven aktivnosti na tleh, saj so preveliki, da bi skakali z drevesa na drevo (Widmann in sod., 2008). Binturongi so dokumentirali tudi plavanje in potapljanje, da bi dobili hrano (Cosson in sod., 2007). Njihov lomljiv rep deluje počasi in previdno kot drugi ud. Njihove zadnje noge se lahko vrtijo nazaj, da povečajo sposobnost prijemanja zadnjih krempljev, ko plezajo po deblih. Kdaj hodijo, se poigravajo z ravnimi nogami (San Diego Zoo, 2012). Zdi se, da so binturongi večinoma nočni, opisani pa so tudi kot krepuskularni in občasno dnevni. Njihova aktivnost je največja med 4:01 do 6:00 in 20:00 do 22:00 po navedbah Grassman et al. (2005), ki je opisal tudi zmanjšano aktivnost od poldneva do poznega popoldneva.(Carnivore Preservation Trust, 2009; Cosson, et al., 2007; Nowak, 1999; San Diego Zoo, 2012; Widmann, et al., 2008)



  • Ključna vedenja
  • drevesna
  • scansorial
  • nočni
  • mrak
  • gibljiv
  • osamljen

Domači domet

Srednji letni domet binturongov je 6,2 kvadratnih kilometrov s povprečnim prekrivanjem 35% (Grassman Jr., Tewes in Silvy, 2005). Prekrivanje obsegov zagotavlja podporo, da binturongi niso teritorialni, ampak se le izogibajo drug drugemu.(Grassman Jr., et al., 2005; Widmann, et al., 2008)

Komunikacija in zaznavanje

Binturongi komunicirajo predvsem z vohalnimi sredstvi. Oba spola sta na obe strani anusa poslala žleze, samice pa imajo okoli vulve še en par poslanih žlez (Cosson et al., 2007). Te poslane žleze med plezanjem označujejo drevesa in drugim binturongom sporočajo, kje so bile. Ustvarjeni vonj je opisan kot vonj koruznega čipsa ali pokovke. Binturongi uporabljajo tudi glasovno komunikacijo, kot so glasno zavijanje, tiho godrnjanje in sikanje (San Diego Zoo, 2012). Samice, ki so dovzetne za kopulacije, oddajo mravljinčast zvok (Wemmer in Murtaugh, 1981). Moški in ženske sprožijo smeh, ko so srečni, in če se vznemirjajo, se močno oglašajo (San Diego Zoo, 2012). Binturongi so tudi vizualno prilagojeni tako, da vidijo v širokem razponu svetlobe, saj imajo eliptične zenice, ki se zlahka prilagodijo (Grassman Jr. et al., 2005).(Carnivore Preservation Trust, 2009; Cosson, et al., 2007; Grassman Jr., et al., 2005; Zoo San Diego, 2012; Wemmer in Murtaugh, 1981)

  • Komunikacijski kanali
  • akustična
  • kemična
  • Drugi načini komunikacije
  • vonjave
  • Kanali zaznavanja
  • vizualno
  • otipljivo
  • akustična
  • kemična

Prehrambene navade

Binturongi so v redu mesojedcev, vendar so v prvi vrsti plodni. Jedejo sadje, kot je dušilka smokve (Ficus altissima). So tudi dobri lovci in njihov plen je sestavljen iz številnih majhnih živali, kot so žuželke, ptice, ribe in glodalci. Kot oportunistične krmilnice bodo binturongi jedli tudi mrhovino, jajčeca, drevesne poganjke in liste.(Carnivore Preservation Trust, 2009; Cosson, et al., 2007; Grassman Jr., et al., 2005; Wemmer in Murtaugh, 1981; Widmann, et al., 2008)



  • Primarna prehrana
  • rastlinojede živali
    • frugivore
  • Živalska hrana
  • ptic
  • sesalci
  • ribe
  • jajca
  • Carrion
  • žuželke
  • Rastlinska hrana
  • listi
  • sadje

Plenjenje

Binturongi so zelo redko plen predmetov. Kot razmeroma velike mesojede živali je malo živali, ki bi jih lahko ubile. Dve vrsti znanih plenilcev sta tigri in dholes . Med študijo, izvedeno v območju binturonga, 172 pregledanih dholevih lusk ni vsebovalo dokazov o binturongih (Grassman Jr. et al., 2005).(Grassman Jr., et al., 2005)

Vloge ekosistema

Binturongse pogosto opisujejo kot ključno vrsto v svojih ekosistemih. So edini znani razpršilec dušilcev fige (Ficus altissima), saj imajo prebavne encime, potrebne za mehčanje njegove semenske ovojnice. Ta razpršenost semen je zelo pomembna za obstojnost teh gozdnih ekosistemov. Poleg tega lahko kot plenilci vplivajo na populacije svojih plenskih vrst.(Carnivore Preservation Trust, 2009; Cosson, et al., 2007; Gupta in Dutt, 1980; Le-Van-Hoa, 1969; San Diego Zoo, 2012; Widmann, et al., 2008)

  • Vpliv na ekosistem
  • razprši semena
  • ključne vrste
Vzajemne vrste
  • Davitelj fige (Ficus altissima)
Komenske / parazitske vrste
  • Arthrostoma Gilhoni n. sp.
  • Tetrapetalonema

Gospodarski pomen za ljudi: pozitiven

Številni živalski vrtovi imajo ali želijo binturonge za izobraževanje in statični prikaz. V naravi binturongi plenijo glodalce in ljudem zagotavljajo nadzor nad glodalci. Ljudje lahko binturonge uporabljajo tudi za krzno in meso, kar v nekaterih državah velja za poslastico. Poročajo tudi, da so binturongi razmeroma enostavno udomačeni in včasih gojeni kot hišni ljubljenčki (Nowak, 1999).(Carnivore Preservation Trust, 2009; Nowak, 1999; Živalski vrt San Diego, 2012)

  • Pozitivni vplivi
  • trgovina z živalmi
  • hrano
  • deli telesa so vir dragocenega materiala
  • raziskave in izobraževanje
  • nadzoruje populacijo škodljivcev

Stanje ohranjenosti

Populacije binturongov so se v zadnjih 30 letih zmanjšale za več kot 30% (Widmann et al., 2008). Glavne grožnje binturongom vključujejo krčenje gozdov, trgovanje z divjimi živalmi in lov (Cosson et al., 2007). Krčenje gozdov in propadanje habitatov je najhujše na jugu njihovega območja razširjenosti (Widmann et al., 2008). Trgovina s hišnimi ljubljenčki, trgovina s krznom, prehrana ljudi in nespecifičen lov povzročajo tudi zmanjšanje števila prebivalstva zaradi krivolova (San Diego Zoo, 2012). Binturongi so na Kitajskem rdečem seznamu uvrščeni med kritično ogrožene in so zaščiteni v Maleziji (Widmann et al., 2008). Vendar sedanja zaščita binturongov ne ustreza njihovim potrebam. Za zaščito padajočih vrst je treba vzpostaviti boljše izvrševanje zakonov proti lovu in degradaciji habitatov (Cosson et al., 2007).(Cosson, et al., 2007; Živalski vrt San Diego, 2012; Widmann, et al., 2008)

Sodelujoči

Molly Schleif (avtor), University of Wisconsin-Stevens Point, Christopher Yahnke (urednik), University of Wisconsin-Stevens Point, Laura Podzikowski (urednica), Special Projects.

Priljubljene Živali

Preberite o Kerivoula picta (poslikani netopir) na živalskih zastopnikih

Preberite o Atheris squamigera (African Bush Viper, Rough-Scaled Bush Viper) na Animal Agents

Preberite o Otolemur garnettii (galaho z majhnimi ušesi) na strani Animal Agents

Preberite o Hippocampus kuda (navadni morski konjiček) o živalskih zastopnikih

Preberite o Prionailurus viverrinus (ribiška mačka) na spletnem mestu Animal Agents

Preberite o Sternotherus minor (mošusna želva Loggerhead) na strani Animal Agents