Plectrophenax nivalissnow strdec

Avtor Ashley Cunningham

Geografsko območje

Snežne strde najdemo v bližnjih in palearktičnih regijah, vključno s severno Evropo, Rusijo in Kanado, od začetka aprila do sredine septembra. Po selitvi sredi do konca septembra lahko snežne strde najdemo v južni Kanadi in na severu ZDA.(„Snežni strnad“, 2000; „Snežni strdek Plectrophenax nivalis“, 1996)

  • Biogeografske regije
  • bližnji
    • domač
  • palearktična
    • domač
  • Drugi geografski izrazi
  • holarktični

Habitat

Plectrophenax nivalis je ptica selivka. V poletni sezoni gojenja je dom skrit v skalnatih golih pobočjih. V zimskih mesecih Plectrophenax nivalis lahko najdemo na obalnih poljih, solinah in kmetijskih površinah.('Buntings and New World Sparrows Snow Bunting', 1999; 'Snow Bunting', 2000)

  • Habitatne regije
  • zmerno
  • polarni
  • zemeljski
  • Kopenski biomi
  • tundra
  • gore
  • Vodni biomi
  • obalni
  • Mokrišča
  • močvirje
  • Druge značilnosti habitata
  • kmetijski

Fizični opis

Snežne strde najpogosteje prepoznamo po izrazitih belih krilih; pravzaprav so ta krila tista, ki jim dajo ime 'snežinke'. Medtem ko imajo krila te vrste določilno značilnost, si oba spola nista vedno podobna. Moški je nekoliko večji in ima predvsem črno-belo obarvanost. Bela barva je najbolj vidna na spodnjem delu trebuha, krilih in predelu obraza. Rep samca je črno konic, črna je tudi račun in stopala. Samica snežne strde je podobna moški; kar pa je pri samcu črno, postane pri samici manj briljantno sivo rjave barve. Bela krila je omejena tudi na manjši del notranjega krila samice. Kljub razlikam, opaženim v vzrejnih mesecih, so pozimi moški in samice snežnih strde podobni. Oba sta videti kot plemenska samica s črnilom iz črnega perja, ki se obarva bolj dolgočasno v sivkasto ingverjevo rjavo. Račun postane tudi rumenkasto oranžen. Kljub podobnosti pa moški še vedno kaže bolj belo krilo. Skozi zimo se dolgočasno perje postopoma obrablja in ponovno razkriva čudovito črno-belo perje moškega snežnega prsa, pripravljenega na parjenje.



Snežni strde so dolgi od 16,51 do 19,05 cm, tehtajo približno 40 g in razponi kril od 30,48 do 33,02 cm.('Buntings and New World Sparrows Snow Bunting', 1999; 'Snow Bunting', 2000; Grzimek, 1973)

  • Druge fizične lastnosti
  • endotermni
  • dvostranska simetrija
  • Spolni dimorfizem
  • moški večji
  • različno obarvani ali vzorčeni spoli
  • Povprečna masa
    40 g
    1,41 oz
  • Povprečna masa
    41,8 g
    1,47 oz
    Starost
  • Dolžina dosega
    16,51 do 19,05 cm
    6,50 do 7,50 palcev
  • Razpon kril
    30,48 do 33,02 cm
    Od 12.00 do 13.00

Razmnoževanje

Snežne strde na splošno veljajo za monogamne. Čeprav je to res, med moškimi vlada izjemna konkurenca. Izkušeni moški se bodo vrnili v poletna gojišča približno tri do šest tednov pred prihodom samic. V tem času zahtevajo svoje ozemlje in ga agresivno branijo. Prav tako je verjetno, da se moški vsako leto vračajo na isto ozemlje. Ko samice prispejo, jih moški snežni prstani privabijo s svojo opojeno pesmijo, ki jo mnogi opisujejo kot ščinkavce. Ko se samica približa, se moški potopi in zasleduje. Pregon se konča s parjenjem.('Snow Bunting', 2000; Perrins in Middleton, 1985)

  • Sistem parjenja
  • monogamna

Snežne strde se razmnožujejo severneje kot katere koli druge znane kopenske ptice. Gnezditvena sezona se začne konec maja, potem ko pridejo samice snežnih strganj. Gnezda si gradijo s travo in mahom ter jih obložijo s perjem in krznom. V upanju, da se bodo izognili plenjenju, te ptice svoja gnezda skrijejo na skalnatem terenu.

Snežni strdek običajno vsako sezono odloži od štiri do šest jajčec. Jajca so bela z obročem rdečkasto rjavih madežev okoli največjega konca. Inkubacijsko obdobje traja od štiri do deset dni in v tem času samci hranijo gnezdene samice. V močnem mrazu se jajčeca ne bi izvalila, če ne bi imela materine stalne toplote. Piščanci poletijo v desetih do petnajstih dneh.


črtast prašičji skunk

Običajno pravijo, da snežne strde na leto vzgojijo le eno zalego od štirih do šestih mladičev. Čeprav je to v glavnem tako, so študije D. Nethersoleja Thompsona pokazale, da je devet od devetnajstih parov redilo drugo zalego.('Snežna strnadica', 2000; Grzimek, 1973; Malkins, 2003; 'Snežna strnadica Plectrophenax nivalis', 1996; Perrins in Middleton, 1985)

  • Ključne reproduktivne lastnosti
  • iteroparen
  • sezonska vzreja
  • gonohorski / gonohorični / dvodomni (spoli ločeni)
  • spolno
  • jajčerodni
  • Vzrejni interval
    Snežne strde se praviloma razmnožujejo enkrat letno.
  • Vzrejna sezona
    Gnezditvena sezona se začne konec maja, potem ko pridejo samice snežnih strganj.
  • Povprečno jajčec na sezono
    5.
  • Povprečno jajčec na sezono
    5.
    Starost
  • Povprečen čas do valjenja
    10-14 dni
  • Povprečen čas do valjenja
    12 dni
    Starost
  • Povprečna starost
    10-15 dni

Inkubacijsko obdobje snežnih strdev je od štiri do deset dni in v tem času samci hranijo samice, ki jih gnezdijo. V močnem mrazu se jajčeca ne bi izvalila, če ne bi imela materine stalne toplote. Obdobje gnezdenja snežnih strdev običajno traja deset do petnajst dni. V tem času starši hranijo svoje gnezdece skoraj izključno členonožce. Ker so snežni strdeči družabne ptice in potujejo v jatah, se domneva, da se mlade ptice pridružijo starševski jati po begu.('Snow Bunting', 2000; Perrins in Middleton, 1985)


phylum cnidaria razred scyphozoa

  • Starševske naložbe
  • brez vpletenosti staršev
  • altricialna
  • pred izvalitvijo / rojstvom
    • zaščito
      • samica
  • pred odstavitvijo
    • zagotavljanje rezervacij
      • moški
      • samica

Življenjska doba / dolgoživost

O življenjski dobi / dolgoživosti snežnih strgan je malo znanega.

Vedenje

Snežni strdec je družabna vrsta. Selijo se v velikih jatah, za katere se zdi, da se nenehno gibljejo, ker ptice zadaj preletijo ptice spredaj in ustvarijo stalen cikel. V teh jatah je določena hierarhija: odrasle ptice prevladujejo nad prvimi zimskimi pticami in samci nad samicami. Pozimi jate običajno vsebujejo le snežne strde. Vendar se v drugih sezonah te ptice povezujejo s pipitami (rod Anthus ), rogati škrjanci ( Eremophila alpestris ) in laponska dolga ostroga ( Calcarius lapponicus ).

Da bi snežne strde zdržale temperature -40 stopinj Fahrenheita, se globoko zakopljejo v sneg, da ostane toplo. Tudi snežni strdež uživa v kopanju v snegu.(„Snežna strnadica“, 2000; Jennings, 2001; „Snežna strnadica (Plectrophenax nivalis)“, 2003)

  • Ključna vedenja
  • muhe
  • dnevno
  • gibljiv
  • selitveni
  • ozemeljski
  • Socialni
  • prevladujoče hierarhije

Domači domet

Trenutno nimamo informacij o domačem območju razširjenosti te vrste.

Komunikacija in zaznavanje

Klic snežne strde se uporablja pri parjenju. Moški privabi svojega zakonca z zapeto pesmijo, ki jo običajno dobijo med sedenjem ali krožnim letom.('Snežne strde', 2000; Grzimek, 1973)

  • Komunikacijski kanali
  • akustična
  • Kanali zaznavanja
  • vizualno
  • otipljivo
  • akustična
  • kemična

Prehrambene navade

Snežne strde so zemeljske krmilnice, ki živijo predvsem na semenih, listnih brstih in žuželkah. Mlade snežne strde krmimo izključno s členonožci, vključno z žuželkami in pajkovci. Po migriranju proti jugu snežne strde, ki gnezdijo ob morski obali, v svojo prehrano dodajo rake.('Snow Bunting', 2000; Perrins in Middleton, 1985)

  • Primarna prehrana
  • mesojede živali
    • žužkojedi
  • vsejed
  • Živalska hrana
  • žuželke
  • kopenski nečloveški členonožci
  • Rastlinska hrana
  • listi
  • semena, zrna in oreški

Plenjenje

Primarni plenilci snežnih strgan so arktične lisice in zasnežene sove . Da bi se zaščitili, snežne strde skrivajo svoja gnezda med skalnatim terenom. Njihova bela krila pomagajo tudi pri prikrivanju ptic pred zasneženim življenjskim prostorom.(Malkins, 2003)

  • Prilagoditve proti plenilcem
  • kriptično

Vloge ekosistema

Snežne strde najbolj vplivajo na njihov ekosistem skozi prehranjevalno verigo. Jedo členonožce, semena in brsti. Ker se povezujejo z drugimi poljskimi pticami, verjetno vse ptice v okolju tekmujejo za vire. Plen so tudi snežne strde arktične lisice in zasnežene sove . Kot pomemben član prehranjevalne verige snežni strdek pomaga ohranjati občutljivo ravnovesje svojih ekosistemov.('Snow Bunting', 2000; Perrins in Middleton, 1985)

Gospodarski pomen za ljudi: pozitiven

O učinkih snežnih nanosov na človeka je malo znanega. Vendar pa mnogim opazovalcem ptic zagotavljajo užitek. Na primer, na Aljaski so snežne strde ptice, ki gnezdijo v votlini in nekateri ljudje radi gradijo ptičje hišice, da lahko ptice opazujejo.(Quinlan, 2001)


Paradoks levkohlorida pri ljudeh

  • Pozitivni vplivi
  • ekoturizem

Gospodarski pomen za ljudi: negativno

Ni znanih škodljivih učinkov za Plectrophenax nivalis na ljudi.

Stanje ohranjenosti

Snežni strgan je zaščiten z Zakonom o pogodbi o pticah selivkah ZDA.

Sodelujoči

Alaine Camfield (urednica), Animal Agents.

Ashley Cunningham (avtor), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Zoološki muzej, University of Michigan-Ann Arbor.

Priljubljene Živali

Preberite o Aglantha digitale (roza čelada) na Animal Agents

Preberite o Ochotona princeps (ameriški pika) na Animal Agents

Preberite o Lithobates sylvaticus (Wood Frog) o živalskih sredstvih

Preberite o Ardeotis kori (Kori droplja) na živalskih zastopnikih

Preberite o Eupleres goudotii (falanouc) o živalskih zastopnikih

Preberite o Sturnus vulgaris (navadnem škorcu) na spletnem mestu Animal Agents