Puffinus gravisgreat strižna voda

Avtor Maryanne Spady

Geografsko območje

Večji strižniki so morska vrsta, razširjena po celotnem območju Atlantskega oceana.Puffinus gravispasme v skrajnem južnem Atlantiku, predvsem na otokih skupine Tristan da Cunha, Falklandskih otokih in otoku Gough.p grobnato pozimi migrira v severni Atlantik, doseže severovzhodno Kanado in včasih seže celo do severa do Grenlandije. Migracija na gnezdišča vključuje polet proti vzhodu, mimo Britanije in Iberije, kot pa zavijanje na jug, da bi dosegli svoja gnezdišča na južni polobli.

(del Hoyo, Elliot in Sargatal 1992; Farrand 1985; Gooders 1978)



  • Biogeografske regije
  • oceanski otoki
    • domač
  • Atlantski ocean
    • domač

Habitat

p grobje morska, pelagična vrsta ptic, ki pogosto obiskuje hladne morske in pelagične vode ter se goji na poševnih tleh, predvsem na traviščih ali gozdovih (del Hoyo, Elliot in Sargatal 1992; Gooders 1978)



Fizični opis

Puffinus gravisje velika strižna vrsta, dolga 43-51 cm, z razponom kril 100-118 cm. Barvanje je edinstveno s kombinacijo bledih spodnjih delov s slabo definiranim temnim madežem na trebuhu. Beli pasovi perja se pojavijo čez zgornji pokrov in tudi čez zadnji vrat, kar poudarja močno omejen videz Velikih strižnikov. Zgornji deli so temno sivo-rjavi do črni z lahkimi peresnimi robovi, ki dajo luskast videz. Letalsko perje ima črno zgornjo in spodnjo površino. Cevasti račun je dolg, tanek in črn. Noge so rožnate do sive z mrežnimi nogami, oči pa rjave. Piščanci imajo modrikasto siv puh in nedorasli mladiči so podobni odraslim, vendar so bolj sivi z bledejšimi robovi perja, da imajo manj luskast videz. Med moškimi in ženskami ni spolnega dimorfizma glede velikosti ali barve.


samček kalifornijskega morskega leva

(Campbell 1974; del Hoyo, Elliot in Sargatal 1992; Farrand 1985; Gooders 1978)



  • Druge fizične lastnosti
  • endotermni
  • dvostranska simetrija
  • Masa dosega
    715 do 950 g
    25,20 do 33,48 oz

Razmnoževanje

Gnezditvena doba se začne oktobra in pogosto traja do decembra. Vzreja poteka na južni polobli in je omejena na skrajne južne oceanske otoke: skupina Tristan da Cunha, otok Falkland in otok Gough.Puffinus gravisje kolonialni gnezdec, gnezdi v jamah ali razpokah med balvani ob gričevnatih otoških obalah. Samica proizvede eno, belo, ovalno in rahlo koničasto jajčece. Jajčece inkubira 53-57 dni, nato pa se izleže altrcialno potomstvo. Tako mladi kot ženske skrbijo za mlade. Potomci postanejo neodvisni od svojih staršev po približno 105 dneh. (del Hoyo, Elliot in Sargatal 1992; Gooders 1978)

  • Ključne reproduktivne lastnosti
  • iteroparen
  • gonohorski / gonohorični / dvodomni (spoli ločeni)
  • spolno
  • jajčerodni

Življenjska doba / dolgoživost

Vedenje

Večji strižniki so družbena vrsta, ki letijo, lovijo in se selijo v jatah in jih pogosto lahko vidimo kot jate, ki sledijo ladjam za hrano. So strokovni letaki, ki večino svojega življenja preživijo v letu. Te ptice se dvignejo v zrak tako, da se zamahnejo in nato dvignejo z uporabo zračnih tokov. Ime 'strižna voda' izhaja iz vedenja vzpenjanja tik nad gladino oceana, ki natančno sledi konturi valov z iztegnjenimi krili in striže vodno površino s koničastimi konicami kril.

Puffinus gravisje tudi gibčen pod vodo, sposoben vrtenja za 180 stopinj z uporabo kril za manevriranje. Te ptice so kljub svojemu gracioznemu videzu v zraku in pod vodo okorne in nerodne na kopnem.



Puffinus gravisje transekvatorialni migrant, ki se goji na južni polobli in prezimova na severni polobli.

Posamezniki pri hranjenju pokažejo hud hud poklic, podobno kot galeb, ponoči pa se po vrnitvi v gnezdo pokažejo tudi glasovno kreganje. Klici so spolno dimorfni, ženske s krajšimi klici in z nižjo frekvenco vdihavalne fraze kot frekvenca prve harmonike daljšega izdiha. Pri moških je to obratno. Posamezniki lahko razlikujejo med ženskimi in moškimi klici, kar je lahko koristno pri izbiri partnerja. Večji strižniki so dovolj veliki, da so razmeroma varni pred plenilom Velikih skuš ( Catharacta antarctica ), glavni plenilec na tem območju. Zaradi tega Veliki škarje nimajo nočnih navad, saj se lahko pokažejo čez dan.

(Brooke 1988; Brown, Bourne in Wahl 1978; del Hoyo, Elliot in Sargatal 1992; Gooders 1978)



  • Ključna vedenja
  • muhe
  • gibljiv

Komunikacija in zaznavanje

  • Kanali zaznavanja
  • vizualno
  • otipljivo
  • akustična
  • kemična

Prehrambene navade

Večji strižniki se hranijo v skupinah, kjer je agresivno tekmovanje med vrstami hranjenja razvidno iz trčenja z računi in krili. Jedo večinoma ribe in lignje, občasno pa se hranijo z raki, ribjo drobo in drugimi odpadki, ki jih zavržejo ribiška plovila. Lovijo s potapljanjem z višine 6-10 m ali plenom s površinskega zasega ali potapljanja.

Zaseg površin je sestavljen iz 'hoje po vodi', ki je običajno povezana z nevihtnimi petreli. Ne da bi v celoti zložil krila, večja škarja pristane na vodni gladini z nogami, uravnoteži s krili in 'hodi' nad vodo, ko pobira hrano s površine.

Potopno potapljanje vključuje udarjanje vodne površine z višine 6-10 m s trebuhom in nogami in nato takojšnje spuščanje glave pod vodno gladino, da se vodi v gladko potopitev. Občasno se lahko večja mačja voda za kratek čas ustavi 0,5 m nad vodno gladino, razširi noge in se nato z glavo spusti pod vodo. Po potopu ptica poči iz vode in skoraj neposredno v polet.

(Brown, Bourne in Wahle 1978; del Hoyo, Elliot in Sargatal 1992; Gooders 1978)

Gospodarski pomen za ljudi: pozitiven

V preteklosti so Greater Shearwaters uporabljali za oskrbo mornarjev s hrano in vabo, toda ta praksa je bila že zdavnaj zavržena in občasno je prišlo do stikov z ribiči in otoki Tristan,p grobnima večinoma nobenega stika z ljudmi.

(del Hoyo, Elliot in Sargatal 1992; Cassidy 1990)

Stanje ohranjenosti

Veliki širšji vodniki po vsem svetu niso ogroženi. Imajo ogromno skupnih populacij z najmanj 5 milijoni gnezdečih parov na Tristan da Cunha, 600.000 do 3 milijoni parov na otoku Gough in majhnim številom na Falklandskih otokih. Njihov gnezditveni obseg je omejen s samo 4 znanimi kraji. Težava je v izkoriščanju otočanov Tristan. Vsako leto vzamejo nekaj tisoč odraslih in 50.000 piščancev. To bi lahko povzročilo propad prebivalstva, razen če se vzpostavi sistem kvot, ki omogoča racionalno izkoriščanje. Potrebno je več raziskav na tem področju, pa tudi na področjih vpliva nabiranja na širše strižne vode in pomena drugih vzrokov umrljivosti in populacijske dinamike, da se določijo najvišje trajnostne stopnje izkoriščanja. Drugo vprašanje, ki ga je treba obravnavati, je vprašanje občasnih večjih vodnih pasov, ki jih ujamejo trnki ribičev.

Opravljenih je bilo zelo malo raziskav, ki pa so potrebne za zagotovitev vzdrževanja zdrave populacijePuffinus gravispo vsem svetu.


kateri od naštetih ni član reda mesojedcev?

(del Hoyo, Elliot in Sargatal 1992)

Sodelujoči

Maryanne Spady (avtor), Univerza v Alberti, Cindy Paszkowski (urednica), Univerza v Alberti.

Priljubljene Živali

Preberite o Planorbidae o živalskih povzročiteljih

Preberite o Rhinoceros sondaicus (Javan rhinoceros) na spletnem mestu Animal Agents

Preberite o Tragelaphus spekii (sitatunga) o živalskih zastopnikih

Preberite o Limosa fedoa (marmorna boginja) na Animal Agents

Preberite o Cacicus cela (rumeno rumen kacik) na Animal Agents

Preberite o Talpa europaea (evropski mol) o živalskih zastopnikih